Katastrofträning i Skövde

Under veckan som gått har vi haft delar av SWIFT USAR-styrkan från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap på plats för utbildning och övning inom sök och räddning för jordbävningsdrabbade områden.

Under övningarna har styrkan övat rappellering, letat efter skademarkörer i rasmassor med räddningshundar, övat på losstagning, forcerat betong och räddat med hjälp av rep. De har lärt sig att manövrera den utrustning som används i jordbävningsdrabbade områden under räddningsaktioner, så som borr och såg för betong.

Usar 2011

– Grundutbildningen har också en teoretisk del där styrkan lär sig hur man bedömer raserade byggnader ur säkerhetssynpunkt och hur man kan stötta upp innan man går in. Styrkan ska också kunna medicinskt stabilisera personer som varit fastklämda och går därför igenom sjukvård för bland annat krosskador, nedkylning eller psykologiska trauman, berättar Leif Andrén, styrkeledare för SWIFT USAR.

Det är alltid lika spännande att ha styrkan på besök och att få följa deras övningar, om än från kulisserna. Vi på Räddningsskolan tackar för denna gång och ser redan fram emot nästa!

SWIFT USAR står för Swedish International Fast response Team – Urban Search And Rescue och är en avancerad sök- och räddningsstyrka vars uppgift är att rädda människor ur kollapsade byggnadskonstruktioner, orsakade av tillexempel naturkatastrofer, olyckor eller terrordåd. Styrkan består av upp till 76 specialutbildade personer och tolv räddningshundar som finns i ständig beredskap för insats och ska kunna vara på väg inom 10 timmar efter beslut. Tidigare har USAR-styrkan letat överlevande i rasmassor efter jordbävningar i bland annat Armenien, Algeriet och Turkiet.